Convallaria majalis

Cultivars / soortjes
Het gewone lelietje-der-dalen wordt zo'n 10 à 20cm hoog, afhankelijk van de bodemgesteldheid, beschikbaarheid van water en voedsel en hoeveelheid licht.
Maar zoals in de soortenlijst elders op deze pagina te zien is, zijn er ook veel grotere Convallaria variëteiten die zelfs tot wel 45cm hoog worden!

Alle bestaande cultivars hebben witte bloempjes, op één na, namelijk het roze lelietje: Convallaria majalis var. rosea ofwel Convallaria majalis 'Rosea'. In de literatuur komen beide schrijfwijzen voor.
Deze cultivar krijgt zachtroze klokjes, welke wat donkerder roze kleuren naarmate er minder direct zonlicht op de plant terecht komt.

De Convallaria majalis 'Blush' en var. transcaucasica hebben een heel licht vleugje roze. Op het 1e gezicht moeilijk te zien, maar als je ze naast een wit lelietje hebt staan, zie je het verschil wel degelijk.

Enkele andere opvallende vormen zijn de Convalaria majalis 'Flore Pleno' en C. majalis 'Prolificans'.
Bij de eerste heeft elk klokje veel meer bloemblaadjes, dubbele bloemen dus.
Bij de tweede is elk bloempje vervangen door een clustertje van 3 tot wel 7 bloempjes, waarvan het hoofdbloempje één tot twee weken eerder bloeit dan de omliggende bloempjes in het cluster.
Dit resulteert in een sterk verlengde bloeitijd. En de geur is ook nog sterker.
Kortom een lelietje der dalen dat niet in je tuin mag ontbreken!

Voor rasbeschrijvingen van de vele andere cultivars: zie de verkooplijst elders op deze website.
Volgende pagina

Terug naar de index

Lelietjes bestellen


© Copyright 2010-2011 www.convallaria.nl Het is uitdrukkelijk NIET toegestaan (delen van) teksten over te nemen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.