Convallaria majalis

In een pot


Lelietjes van dalen kunnen ook heel goed in potten gekweekt worden.
Het grote voordeel is dat wanneer ze bloeien, je de pot op een goed zichtbare plaats kunt zetten. Naast de voordeur, op een tafeltje in de achtertuin, of binnen op de vensterbank. Zijn ze uitgebloeid, dan zet je de potten weer op een minder prominente plaats.

Convallaria op pot kan ook gemakkelijk voorgetrokken worden, zodat ze vroeger bloeien dan buiten. Je verlengt hiermee het seizoen dat je van de bloei en geur kunt genieten.

Voortrekken mag je overigens niet eerder doen dan dat de potten tenminste 6-10 weken "kou" hebben gehad. 6-7 weken tussen 0 en 5 graden of 8-10 weken bij 5 tot 10 graden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld, zodra het blad is afgestorven in oktober, een pot in een plastic zak verpakt onderin de koelkast zetten.
Na de koudeperiode zet je de potten op een zo licht mogelijke plek in een kasje of in huis. In huis liever niet in de warme woonkamer, daar is bij de hoge temperatuur relatief te weinig licht, zodat je slappe, dunne planten zult krijgen. Beter is het om ze bij 10-15 graden te zetten, zoals op een vensterbank op de slaapkamer of de berging.
Zodra ze bloeien, kunnen ze dan wel weer in de huiskamer gezet worden, hoewel ze daar sneller zijn uitgebloeid dan op een koelere plek.

Op vergelijkbare wijze kun je ook zorgen voor een bloei die juist later is dan normaal. Door bijvoorbeeld begin februari een pot in de koelkast te zetten en deze er pas in mei weer uit te halen. Je hebt dan bloeiende Convallaria's in juni/juli!
Houd er wel rekening mee dat hoe later ze uit de koeling komen, hoe korter hun groeiseizoen is. Hierdoor kan het zijn dat er in het volgende jaar minder bloemen tot ontwikkeling komen.

Planten die in huis hebben gestaan, zijn niet gewend aan het sterkere licht van buiten. Zet ze na de bloei dus niet ineens buiten in de zon, want dan kan het blad verbranden, waardoor ze minder zullen aansterken voor het volgende seizoen.
Daarom moeten ze eerst afgehard worden, bijvoorbeeld twee weken onder de tuintafel, voordat ze direct zonlicht krijgen.Volgende pagina

Terug naar de index

Lelietjes bestellen


© Copyright 2010-2011 www.convallaria.nl Het is uitdrukkelijk NIET toegestaan (delen van) teksten over te nemen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.