Convallaria majalis

In de tuin

Convallaria majalis is n van de weinige vaste planten die ook in de schaduw van bomen en struiken goed gedijt.
Zelfs als het heel erg schaduwrijk is, blijft het lelietje der dalen nog in stand, maar bloeien doet ze dan bijna niet meer.

Schaduw is echter niet de enige plaats waar ze het naar de zin heeft. Ze kan zelfs volle zon verdragen en groeit eigenlijk op alle soorten grond, van zandgrond tot zware klei en van tamelijk droog tot vochtig.
Maar het meest houdt ze wel van een vochtige, humusrijke en voedzame grond op een licht beschaduwde plek.

Van oorsprong komt Convallaria voornamelijk voor in gematigde streken in Europa, Noord-Amerika en Azi, in licht beschaduwde bossen (voornamelijk eiken- en beukenbossen) en kan zich daar in de loop van vele jaren over grote oppervlakken verspreiden.

Ze doet dat met ondergrondse uitlopers (stolonen) die vanuit de wortelstokken ontstaan.
Met deze eigenschap moet ook in de tuin rekening worden gehouden. Als het lelietje van dalen het namelijk goed naar de zin heeft, kan ze zich mogelijk wat te ver verspreiden. Ze blijft dan letterlijk niet "binnen de perken" :-)

Een goede manier om haar enthousiasme enigszins te temperen, is door het perk te begrenzen met een strook (dik) plastic dat tot ongeveer 20-25cm diep wordt ingegraven. Ook een smalle doch hoge stoepband kan hiervoor prima dienen.
Een andere mogelijkheid is om grote bloempotten (10-15 liter inhoud) te gebruiken en deze in te graven tot de potrand net onder maaiveld uitkomt.
De pot is dan niet meer te zien en toch blijft het plantje netjes binnen boord.

Wel moet na een jaar of vijf de dan vol gegroeide pot een keer wat uitgedund worden om de lelietjes weer ruimte te bieden.


Volgende pagina

Terug naar de index

Lelietjes bestellen


© Copyright 2010-2013 www.convallaria.nl Het is uitdrukkelijk NIET toegestaan (delen van) teksten over te nemen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming.